Van Sint-Gummaruskerk naar ‘t Piepenholleke: het verhaal van onze processietoorts

In de inkomhal van het Piepenholleke, de Gildekamer van de Koninklijke Gilde der Heren van Lier in het begijnhof, hangt een processietoorts tegen de muur. Die hing gedurende jaren in de Sint-Gummaruskerk.
De in 1973 opgerichte Gilde Heren van Lier gaf begin 1974 de opdracht aan de Lierse beeldhouwer-kunstschilder Frans (Sus) Mertens voor het ontwerpen en vervaardigen van een processietoorts. “Een gilde had vroeger altijd een toorts en wij wensten die ook mee te dragen in de processie van Sint-Gummarus”, herinnert medestichter Meester-Emeritus Paul Sr. Nauwelaerts zich.


Mertens heeft de toorts, zowel werk als hout volledig zelf bekostigd, en aan de Gilde geschonken. De bijkomende versieringen, zoals 27 letters in bladgoud en één schild in bladgoud (18 karaat) en twee schilden in bladzilver (800), werden gratis uitgevoerd door de heer Goossens. De Gilde bekostigde het goud en zilver.
Bovenaan op onze processietoorts lees je het rondschrift “Heren van Lier – Pro Terra Promissa”. Je ziet er ook drie wapens op: dat van de stad Lier, dat van het Kapittel van Sint-Gummarus, en dat van onze Gilde.



Sus Mertens heeft de toorts, zowel werk als hout volledig zelf bekostigd, en aan de Gilde geschonken. De bijkomende versieringen, zoals 27 letters in bladgoud en één schild in bladgoud (18 karaat) en twee schilden in bladzilver (800), werden gratis uitgevoerd door de heer Goossens. De Gilde bekostigde het goud en zilver.
De processietoorts werd door de Hooftman der Gilde Leo Verlinden en door de leden van de Toorts- en Stoetcommissie in ontvangst genomen op vrijdag 11 oktober 1974. “Toen de toorts klaar was, bleek hij echter te zwaar om te dragen. Rik Mortelmans (hij had een garage naast de Binnennete in de De Heyderstraat) heeft voor de Gilde toen de voet gemaakt, waarin de toorts vele jaren heeft gestaan in de inkomhal van onze Gildekamer”, zegt Paul Sr. Nauwelaerts.
De toorts kreeg vervolgens een plaats aan een van de kolommen naast het hoofdaltaar in de Sint-Gummaruskerk. Toen het VTI een voet in dezelfde stijl dan de toorts maakte, kon deze rechts van het Sint-Gummarusaltaar gezet worden. Door de renovatie van de Sint-Gummaruskerk keerde onze processietoorts terug naar huis en prijkt ze weer in de inkomhal van het Piepenholleke.




