Vele tientallen toeristen bezoeken het Piepenholleke

Dankzij Visit Lier brengen heel wat toeristen jaarlijks een bezoek aan het Piepenholleke, de Gildekamer van de Koninklijke Gilde der Heren van Lier in het begijnhof.


Het bezoek is telkens het sluitstuk van de wandeling Deur Lier. “Deze benaming heeft een dubbele betekenis. Bij de eerste is ‘deur’ het dialect voor ‘door’. De wandeling voert je inderdaad doorheen de stad. De tweede en voornaamste betekenis is de rode draad van deze wandeling, namelijk ‘deur’ als toegang tot een gebouw. Soms weet je al bij het zien van de voordeur met welke bewoners of instanties je te doen gaat krijgen”, vertelt stadsgids én Gildelid Philip Guttig.


“Zo zijn er sympathieke deuren, rijkelijke deuren, deuren die de bezoeker imponeren, we komen zelfs een getraumatiseerde voordeur tegen. Maar we blijven natuurlijk niet bij deuren of poorten. We zoomen uit op de hele woning, op de mensen die er woonden, op de straat, op de buurt.”

Stadsgids én Gildelid Philip Guttig vertelt over de Caves en De Praline van Lier.


De wandeling duurt 1u45 en eindigt in het begijnhof, meer bepaald in het Piepenholleke. Het lokaal van de Heren van Lier is enkel open op zondagen waarvan de datum deelbaar is door drie, maar voor de wandeling Deur Lier maakt de Gilde graag een uitzondering. In het Piepenholleke krijgen de bezoekers een woordje uitleg over de Gilde, over het Piepenholleke en over de Caves, het bier dat in opdracht van de Gilde weer sinds 1976 gebrouwen wordt.


Uiteraard krijgt iedereen de kans om een Caves te drinken. Maar alle bezoekers krijgen ook als lekkernij een trio van De praline van Lier aangeboden. Ze stellen de wijzerplaten van de Jubelklok van de Zimmertoren voor. Het trio bestaat uit een witte praline, een melkpraline en een fondantpraline.

De Lierse pralines worden exclusief voor onze Gilde gemaakt.


We kozen telkens voor vullingen die voor het grotere publiek toegankelijk zijn. De witte is daarom gevuld met een zachte amandelpraliné, de melkpraline met een pailleté feuilletine (fijngemalen koekjes waardoor de praliné crunchy is), en de fondantpraline heeft een vulling van koffieganache.


De pralines worden gemaakt door een chocolatier uit Herentals, maar hij maakt ze exclusief voor onze Gilde en ze worden enkel verkocht door De Snoepdoos, Kolveniersvest 17 in Lier.


Wil u ook in groep het Piepenholleke bezoeken, neem dan contact op met Visit Lier of met info@herenvanlier.be