We zitten tijdelijk zonder keuken

De Koninklijke Gilde der Heren van Lier moet het in haar gildekamer tijdelijk zonder keuken stellen. Maar niet getreurd, zowel ons palingfestijn als de konijn-met-Cavesdag blijven ook in 2024 en 2025 op onze agenda staan.


De Koninklijke Gilde der Heren van Lier heeft sinds 1974 in het begijnhof een eigen lokaal dat ze sindsdien het Piepenholleke noemt. Op dat ogenblik waren dat twee leegstaande en vervallen woninkjes in de Martinushoek 4 en 6, met als naam Sint-Walburgis en Sint-Rochus. De kerkraad van Sint-Margarita sloot met ons een huurcontract af en wij engageerden ons om beide huisjes te restaureren. Dat huurcontract werd in 2022 omgezet naar een erfpachtovereenkomst.


De oude toiletten, die uitkwamen op het steegje Piepenholleke, verbouwden we tot opslagruimte. De restauratie eindigde in 1977. Later konden we de niet meer gebruikte tuinkamer van het aanpalende pand St.-Pieter inpalmen en omvormen tot een volledig uitgeruste keuken. Die tuinkamer, onze keuken, is nu aan een dringende restauratie toe. De keuken werd eind vorig jaar helemaal leeggemaakt.


De restauratie van de voormalige tuinkamer door de stad Lier gebeurt gelijktijdig met het aanpalende pand: de grote, witte woning gelegen aan de Martienushoek 2. De restauratie van dit gebouw maakt deel uit van de tweede restauratiefase die tot in het najaar van 2025 loopt. Het opnieuw inrichten van de voormalige tuinkamer tot keuken gebeurt op kosten van de Gilde zelf.

De keuken bevindt zich in de kamer achter de kachel.


De komende twee jaar kunnen we onze keuken dus niet meer gebruiken, maar de Gilde zou de Gilde niet zijn als ze daar geen oplossing voor zou vinden. En dus gingen we voor twee activiteiten op zoek naar een alternatieve locatie. Ons jaarlijks palingfestijn, dit keer op zondag 5 mei 2024, vindt daarom plaats in de foyer van Cultuurcentrum Vredeberg in de Vredebergstraat. Maar ook onze konijn-met-Cavesdag, op zondag 17 november 2024, gaat door. De locatie hiervoor ligt nog niet vast.Keuken of geen keuken, ook onze aperitiefzondagen komen geenszins in het gedrang. Die blijven plaatsvinden op elke zondag waarvan de datum deelbaar is door drie. De exacte data vind je in onze kalender.