HENRI MELIS ZORGT VOOR GEVISUALISEERDE GESCHIEDENIS VAN LIER

Beelden en recentie van de tentoonstelling “De geschiedenis van Lier” 14/10/2022

Na eerdere publicaties zoals ‘De Lierse Pompen’, ‘Het Geheim van Lier’, ‘De Grote Kerk’ en ‘Taferelen uit het leven van een pallieter’, verscheen zonet met ‘Lier en de Nederlanden. Een geïllustreerde geschiedenis’ het nieuwste boek van auteur en graficus Henri Melis. Bij gelegenheid van de officiële voorstelling werden in het Vleeshuis de bijhorende aquarellen en de minutieus gereconstrueerde maquettes van de oude Lierse stadspoorten geëxposeerd.
Het boek ‘Lier en de Nederlanden. Een geïllustreerde geschiedenis’ wordt uitgegeven door de Gilde Heren van Lier. Auteur Henri Melis verwees naar het ontstaan van het boek en de tentoonstelling. Het uitgangspunt was het schilderij ‘De Lierse Furie’ uit 1595, waarop 11 Lierse binnen- en buitenpoorten staan afgebeeld. Vandaag blijft slechts de Gevangenenpoort overeind. Toen in 2012 ‘800 jaar stad en vrijheid’ werd gevierd, inspireerde deze herdenking Henri tot een grondig onderzoek met als doel het reconstrueren van alle oude stadspoorten. Hij raadpleegde tal van bronnen, iconografieën, kadasterplannen, oude tekeningen en archieven in binnen- en buitenland tot in o.m. Granada, Madrid en zelfs Buenos Aires toe. Tijdens zijn zoektocht kreeg hij gewaardeerde hulp van prof. Juan R. Velasco Jordana. Hij baseerde zich verder op blootgelegde fundamenten en nog bestaande poorten in Vlaanderen en Nederland. Op basis hiervan werden natuurgetrouwe maquettes van alle poorten gemaakt.
Tijdens zijn jarenlang onderzoek kwam hij tot het besef welke belangrijke rol Lier in de geschiedenis van de Nederlanden heeft gespeeld. Zo hield de Staten-Generaal destijds meermaals een bijeenkomst in Lier. Van de stadspoorten en de andere historische taferelen werden prachtige aquarellen gemaakt, die in het Vleeshuis te bewonderen waren en in het boek werden opgenomen. Het resultaat is een gevisualiseerde en waarheidsgetrouwe geschiedenis van Lier. Burgemeester Rik Verwaest vond nauwelijks superlatieven om de waarde van de publicatie te beschrijven. ‘Eeuwen Lierse geschiedenis wordt op een historisch correcte en indrukwekkende manier tot leven gebracht’. Elke Lierenaar met interesse voor de geschiedenis van zijn stad, gaf hij dan ook de raad om het boek aan te kopen. ‘Lier en de Nederlanden’ kost 35 euro. Dit bedrag dient overgeschreven te worden op rekeningnummer BE71 3200 6725 9769 van de Gilde Heren van Lier. De zondagen deelbaar door 3 kunnen exemplaren bekomen worden in ’t Piepenholleke in het begijnhof. 
Het boek is ook te koop bij Standaard Boekhandel te Lier.
Tekst: DéBé