Gilde organiseert 35ste Palingfestijn: opbrengst gaat naar dakrestauratie Piepenholleke

De Koninklijke Gilde der Heren van Lier organiseert op zondag 5 mei de 35ste editie van haar Palingfestijn. Die vindt dit jaar uitzonderlijk plaats in de foyer van Cultuurcentrum Vredeberg. Aan de oorsprong van deze smakelijke traditie ligt een boot, een palingschuit om precies te zijn.


Enkele gildeleden halen begin 1974, op initiatief van Meester Paul Nauwelaerts, een Lierse palingvissersboot met kruisnet uit het slijk ter hoogte van Bloemmolens Hellemans. Na een grondige restauratie krijgt deze palingschuit de naam Bertha, genoemd naar een personage uit Ernest Staas Advocaat van Anton Bergmann. In samenwerking met de Koninklijke Moedige Bootvissers laten we, in juni 1974, tijdens een groots opgezet volksfeest Bertha plechtig te water op de Werf. De gildeleden en de Moedige Bootvissers vieren twee jaar later de restauratie van Bertha met paling in ’t groen in restaurant In den Draaiboom.

Enkele gildeleden halen een vervallen palingboot uit de Nete. (foto archief Heren van Lier)


Paling in ‘t groen komt bij de Gilde voor het eerst opnieuw ter sprake tijdens een raetsvergadering (bestuursvergadering, red.) in 1987. “Ik stelde toen voor om op het eerstvolgende teerfeest paling ‘t groen te maken. Raetsmeester Willy Vets zag dit meteen zitten, maar stelde voor om, los van het teerfeest dat enkel voor gildeleden toegankelijk is, een jaarlijks palingfestijn voor iedereen te organiseren. Ons eerste palingfestijn vond plaats in 1988”, vertelt Raetsmeester Mon Verheyden.


Teerfeest
“Voor dat eerste palingfeest ben ik bij een groothandel in Axel, een stad in Zeeuws-Vlaanderen, 50 kilogram paling gaan kopen. De paling werd op zaterdag door mij, mijn echtgenote Jacqueline en mijn schoonmoeder Mit bij mij thuis klaargemaakt. We gebruikten hiervoor twee recepten van mijn schoonmoeder: het ene recept was de gewone paling in ‘t groen, het andere was paling op grootmoeders wijze. In die laatste bereiding werden in citroen gebakken champignons toegevoegd. Na negen jaar hebben we de fakkel doorgegeven aan Raetsmeester Steven Van Humbeeck”, aldus Mon Verheyden.


Enkele jaren daarna nam confreer Bob Vergauwen de kookpotten over. “Toen ik in 2000 lid werd van de Heren van Lier was Steven Van Humbeeck de man van de paling. Omdat ik heel graag kook, ben ik hem beginnen helpen en heb ik mijn ogen goed de kost gegeven. Ik was dan ook klaar om de taak van Steven over te nemen, zodra hij daar om vroeg.”

De palingbereiders van het eerste uur: Mon Verheyden en zijn echtgenote Jacqueline. (foto CVR)


Kruidenthee
“Ik kreeg meteen de hulp van toenmalig ‘Hooftman’ (voorzitter, red.) Peter De Bruyn, die een schitterende kok is. We pasten het recept van Steven hier en daar wat aan. Ik ga natuurlijk niet alles verklappen, behalve dat we veel meer kruiden gebruiken. Vrijdag maken we al een kruidenthee voor het aanstoven van de paling. Die kruidenthee zorgt voor een bijzondere smaak. De dag nadien voegen we bij de bereiding van de paling allerlei verse kruiden in verschillende stadia toe.”


Ook dit jaar staat Bob Vergauwen samen met Raetsmeester Guy Vaes en nog enkele andere gildeleden weer in voor het bereiden van de paling in ‘t groen. Maar dit keer vindt het palingfestijn uitzonderlijk plaats in de foyer van Cultuurcentrum Vredeberg, Vredebergstraat 12 in Lier. “De verhuizing heeft alles te maken met de grondige renovatie van de keuken in het Piepenholleke, onze gildekamer in het begijnhof van Lier”, verduidelijkt Hooftman Thomas Vanhoutte.

Bob Vergauwen, Jan De Haes en Willy Van Dromme. (foto Luc Peeters)


Dakrestauratie
Het palingfestijn vindt plaats op zondag 5 mei. “We voorzien in twee shiften: één die begint om 13 uur en één die start om 17 uur. Kies je voor de eerste shift, dan verwachten we je tussen 13 en 15 uur. Kies je voor de tweede shift, dan verwachten we je tussen 17 en 18.30 uur. Een portie paling in ’t groen kost 32 euro. Voor wie geen paling lust, hebben we een koude schotel (25 euro). Vooraf reserveren is verplicht en kan tot en met 27 april op het rekeningnummer BE71 3200 6725 9769, met als duidelijke vermelding het gewenste tijdstip en het juiste aantal paling en/of koude schotels. De opbrengst van ons Palingfestijn gaat naar de restauratie van het dak van het Piepenholleke”, benadrukt Thomas Vanhoutte.


Info: info@herenvanlier.be

De gerestaureerde palingboot Bertha. (foto archief Heren van Lier)