Wat deed die raket in het begijnhof?

Op Facebook verscheen onlangs een foto van een raket, geplaatst op de binnenkoer van ons Piepenholleke. Weinigen zullen nog weten wat daarvoor de aanleiding was.


Op initiatief van raetmeesters Marc Stubbe, Jef Fabri en Koen Torfs organiseerde de Koninklijke Gilde der Heren van Lier in 1993 voor de eerste keer een kerstmarkt in het begijnhof. Om die nog wat meer onder de aandacht te brengen, en om extra volk naar de Gildecamer te lokken, plaatste de Gilde in november-december 2009 een raket op de binnenkoer van het Piepenholleke.


Confreer Jim Goetze zei daarover destijds het volgende: “Twee van onze eminente leden hebben speciaal hiervoor niets minder dan een raket gebouwd. Walter De Bie gebruikte voor deze installatie een Nike-stuurraket. Helemaal bovenaan plaatste hij met Luc Wuyts een deel van een feestneus. Je weet wel: die kleurrijke paaltjes die vier jaar geleden op de Grote Markt stonden.”


De Gilde bleef de kerstmarkt tot in 2008 in het begijnhof organiseren. Daarna verhuisden de kraampjes, vooral om brandveiligheidsredenen, naar de Grote Markt en het Felix Timmermansplein. De Gilde organiseert ze daar nog steeds, thans in opdracht van de stad, en gecoördineerd door onze hooftman Thomas Vanhoutte.


In 2024 vindt de Lierse Kerstmarkt plaats van vrijdag 13 tot en met zondag 15 december.